Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

JUBILIEJINIS POETO VYTAUTO STULPINO KŪRYBOS VAKARAS

Kadais aš turtingas buvau Simono Daukanto gatvėj. Šipulių ryšelį turėjau, mokiaus pirmoj klasėj...“ Daug eilių liejosi iš naujųjų poeto Vytauto Stulpino knygų „Lėtoji“ ir „Rėžiai“ lapkričio 12 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje vykusiame jubiliejiniame jo kūrybos renginyje. Daug prisiminimų – skaudžių ir linksmų, daug gyvenimo ir kūrybos istorijų bei dabarties akimirkų. Bet svarbiausia – nuoširdumas: poeto V. Stulpino, jo šeimos, kitų poetų, klasės draugų, bičiulių, būrio poezijos gerbėjų. Visi sveikino, džiaugėsi ir linkėjo...
Jubiliatui kūrybinės sėkmės linkėjo bibliotekos vadovė Vida Urnikienė ir vyr. bibliotekininkė Rasa Stanevičiūtė. Nuostabiais fleitos garsais žavėjo poeto anūkė Guoda. Poetinius skaitymus vedė poetė Ieva Sigita Naglienė.
Renginio svečiai apžiūrėjo poeto Vytauto Stulpino 70-mečiui skirtą parodą „Už prabėgusį laiką/ mirgėjo žvaigždės“ (V. S.). Ją parengė bibliotekos Suaugusiųjų aptarnavimo skyriaus bibliografės V. Jomantaitė ir K. Momkienė.
Vytautas Stulpinas gimė 1952 m. spalio 27 d. Paežerėje, Telšių rajone. Studijavo miškininkystę. Baigęs studijas, dirbo miškininkų mokymo meistru, profesijos mokytoju dailiųjų amatų mokykloje „Praktika“. Telšių aukštesniojoje taikomosios dailės mokykloje dirbo bibliotekininku. Nuo 1996 m. dalyvavo Telšių literatų klubo „Šatrija“ veikloje. Kurį laiką buvo Telšių rajono savivaldybės kultūros ir meno tarybos narys, įvairių projektų ir literatūrinių renginių partneris. Nuo 2002 m. Vytautas Stulpinas yra Lietuvos rašytojų sąjungos narys.
Esame dėkingi kūrėjui už didelį jo kūrybos klodą. O pats poetas yra pasakęs: „Esu visiškai ramus. Aš padariau daug daugiau negu buvo duota padaryti, negu galėjau padaryti <...>“
Žurnalistė Gintarė Adomaitytė, kalbėdama apie V. Stulpino kūrybą yra pastebėjusi, kad poetas „ištikimas sodriam žemaitiškam koloritui, tapybiškiems vaizdams, išnykstančioms nueinančių laikų ir besikeičiančių papročių detalėms. Kalba itin rami, santūri, gelmėse slepianti jausmus. Poetui nereikia triukų, jis nežongliruoja garsiažodžiais, nespekuliuoja gimtąja žemaičių tarme. Jis buvo ir yra žemaitis, nematąs reikalo to specialiai įrodinėti“.
Poetas V. Stulpinas – garsaus mūsų kūrėjo Vytauto Mačernio kūrybos žinovas, vertintojas ir mylėtojas. Atsakydamas į klausimą „Kodėl Mačernis?“, jei negana būdavo trumpo pasakojimo apie Poeto iškilybę, jis ramiai atsakydavo: „Todėl kad Jis – mano kraujyje“. Tasai kraujo, dvasios ryšys ir bendrumas ypatingas, jį pajusti galima Vytauto Stulpino eilėraščiuose. Kartų ryšys, gentiškumas, originali pasaulėjauta, filosofiniai apibendrinimai, vizijos ir dvasios polėkis – bene ryškiausi jo poezijos bruožai. Ir ne tik. V. Stulpinas yra ištikimiausias V. Mačernio gyvenimo ir kūrybos tyrinėtojas, vienas iš paminklo V. Mačerniui Telšiuose sukūrimo iniciatorius, daugybės straipsnių, esė, įžvalgų apie Poetą autorius.
V. Stulpino kūrybos bibliografija:
„Didysis kambarys“, „Noktiurno grėsmė: eilėraščiai“, „Tykios utopijos“, „Pavėsiai“, „Tolymės“, „Vakarijos“, „Lėtoji“, „Rėžiai“.
V. Stulpino apdovanojimai:
1971 m. Respublikinio jaunųjų literatų konkurso Panevėžyje laureato premija; 1998 m. Karolinos Praniauskaitės premija už knygą „Didysis kambarys“; 2008 m. Salomėjos Nėries literatūrinė premija už eilėraščių rinkinį „Pavėsiai“; 2011 m. Utenos Mero premija už publikacijas almanache „Atokios stotys“; 2014 m. Dionizo Poškos premija už eilėraščių rinkinį „Tolymės“.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Daugiau nuotraukų albume:
 
 
Savanoris bibliotekoje