Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

ŠIAURĖS ŠALIŲ LITERATŪROS SAVAITĖ KVIEČIA SKAITYTI APIE GAMTĄ

Lapkričio 14–20 d. vyksta Šiaurės šalių literatūros savaitė, jos tema – „Gamta Šiaurėje“. Bibliotekose, mokyklose, kultūros įstaigose organizuojami knygų skaitymai, parodos, pokalbiai, kiti kultūriniai renginiai. Pagrindinė šios savaitės idėja – tamsiausiu metų laiku uždegti žvakes ir skaityti. Pirmadienis, lapkričio 14 d., yra didžioji skaitymų diena.
Šiaurės šalių literatūros savaitės metu rengiami skaitymai vaikams „Auštant“ ir skaitymai suaugusiesiems „Sutemų valanda“.
Šį ypatingą rytą mūsų bibliotekos Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriuje vyko skaitymai „Auštant“. Dalyvavo Telšių lopšelio-darželio „Berželis“ priešmokyklinio ugdymo grupės vaikai su mokytoja Regina Andrejauskiene ir mokytojos padėjėjomis Gabriele Gailiūte, Rože Šiuškiene. Žvakių šviesoje vaikams linksmai ir teatralizuotai skaitėme Malin Kivelä, Linda Bondestam, Martin Glaz Serup knygos „JEI SUTIKTUM LOKĮ“ ištrauką. Beje, lokį vaikai sutiko... Smagiai ir kūrybingai pradėjome Šiaurės šalių literatūros savaitę!
Bibliotekoje vaikams ir suaugusiesiems parengtos Šiaurės šalių rašytojų knygų parodėlės, tad pasirinkti, ką skaityti, tikrai yra iš ko!
Šiaurės šalių literatūros savaitės rengėjai kviečia registruotis svetainės https://www.nordisklitteratur.org/lt skiltyje „Dalyvio anketa“ ir dalyvauti didžiausiame Šiaurės šalių garsinio skaitymo projekte. Užsiregistravusiems dalyviams suteikiama prieiga prie visų renginiams skirtų tekstų ištraukų Šiaurės ir Baltijos šalių kalbomis.
Kiekvienais metais Šiaurės šalių literatūros savaitė turi naują plakatą. Šių metų iliustracija – Norvegijos dailininko Nikolajaus Astrupo „Revebjeller“ (Rusmenės). Tai yra vienas žinomiausių jo darbų, kuriame vaizduojamas spalvingas Jölsterio kraštovaizdis. Rusmenės buvo vienos mėgstamiausių dailininko gėlių, šias gėles jis augino savo namų sode, jas dažnai tapydavo savo paveiksluose.
Šiaurės šalių literatūros savaitė – jau trečią dešimtmetį vykdomas kultūros projektas, kurio tikslas – puoselėti garsinio skaitymo ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją, propaguoti Šiaurės šalių literatūrą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo. 1995 m. kilusi ambicinga idėja tapo tradiciniu renginiu, kuriame kasmet dalyvauja vis daugiau įvairaus amžiaus žmonių.
Tuomet vadinta Šiaurės šalių bibliotekų savaitė pirmą kartą surengta 1997-aisiais. Jos tema buvo ,,Žodis Šiaurėje“. Šiuo metu Šiaurės šalių literatūros savaitę vykdo Šiaurės šalių asociacijų sąjunga, o finansinę paramą skiria Šiaurės ministrų taryba. Kiekvienais metais projektas sulaukia vertingų pastabų iš projekto priežiūros grupės, kurią sudaro atstovai iš visų Šiaurės šalių ir autonominių sričių. Grupė kasmet parenka metų temą ir pasiūlo knygas skaitymams.
 
 
Savanoris bibliotekoje