Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

ATIDARYTA RASOS METRIKYTĖS-LUKOŠIENĖS PAVEIKSLŲ PARODA

Birželio 16 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje atidaryta Rasos Metrikytės-Lukošienės kūrybinių darbų, atliktų neurogfrafikos metodu, paroda „Sielos virpesiai“.

Nuostabiais Karolinos Praniauskaitės rožyno žiedais menininkę pagerbė bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Urnikienė.

Renginys prasidėjo nuo staigmenos – Aušros Sirutienės-Oreigės laiško-sveikinimo parodos autorei. Jos abi šiuo metu eksponuoja savo darbus mūsų bibliotekos skaitykloje.

„Ko reikia, kad kūrinys suvirpintų sielą? Iš kur kyla ta magija, kuri mus praturtina, apdovanoja atradimais ir išgyvenimais? Manau, tai nutinka tą akimirką, kai kūrybinę mintį, idėją paliečia jausmas, emocija“, – mąsto savo laiške Aušra.

Virpančios sielos leitmotyvas skambėjo visų sveikinusiųjų žodžiuose. Visi ieškojome sielos virpėjimo priežasties.

Apie neurografikos metodą pasakojo parodos autorės mokytoja, psichologė iš Ukrainos Anna Keller, kuri Rasai parodė kelią, kaip vidines problemas spręsti popieriaus lape neurografine linija.

Neurografika – tai grafinis problemų sprendimas, emocijų, įtampų išliejimas, būdas atsipalaiduoti, pailsėti nuo slegiančių minčių popieriaus lape markerio ir spalvų pagalba. Pagrindinė detalė piešinyje yra neurografinė linija – besikeičianti, vingiuota, neatsikartojanti ir judanti, kur tik mintys neša. Tos linijos persipina, susikerta, sukurdamos savotišką įtampą, o siekiant ją sumažinti, susikirtimo aštrūs kampai suapvalinami. Taip keičiasi emocinė ir fizinė būsena.

„Man norėjosi neurografinę liniją piešti ne chaotiškai, o ją suvaldyti, atvaizduojant konkretų vaizdą – jūros bangą, nukritusią plunksną, medį, paukštį. Po to kilo idėja pavaizduoti jaunystę, senatvę, nupiešti svajonę, skausmą, džiaugsmą ar nerimą... Taip gimė parodoje eksponuojami darbai“, – pasakojo parodos autorė.

Rasos darbais džiaugėsi ir kitos dvi jos gyvenimo mokytojos: Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto profesorė Zita Inčirauskienė, jau seniai pažinusi ją kaip talentingą kūrėją, ir Telšių meno mokyklos mokytoja Vaida Šepikaitė, kuri mokė tapybos paslapčių bei drąsino rengiant šią parodą.

Pasveikinti ir padėkoti Rasai Metrikytei-Lukošienei atvyko daug jos pažįstamų, klasės draugų, kūrybinių bendraminčių.

Kviečiame į biblioteką visus, dar nespėjusius aplankyti parodos, – ji bus eksponuojama iki liepos 12 d.

Loretos Gedeikienės nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje