Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

MANO ĮSIMINTINIAUSIA KNYGA. DANUTĖ JUŠKIENĖ

DANUTĖ JUŠKIENĖ, Telšių Trečiojo amžiaus universiteto direktorė

HEATHER MORRIS ,,AUŠVICO TATUIRUOTOJAS“ ir ,,CILKOS KELIAS“

Milžiniško populiarumo visame pasaulyje sulaukusi rašytoja Heather Morris iš Australijos, tarptautinių bestselerių „Aušvico tatuiruotojas“ ir „Cilkos kelias“ autorė, remiasi tikra Leilo Sokolovo meilės ir išlikimo bei Cilkos Klein nepaprasto likimo istorija Antrojo pasaulinio karo ir pokario metais.

Šiuos romanus rekomenduoju skaityti abu, kad skaitytojui atsiskleistų žiauri tiesa apie niekam neprasikaltusius jaunus žmones, patekusius į Aušvico koncentracijos stovyklą, vieną iš nacistinės Vokietijos žydų, čigonų ir kitų tautybių žmonių kankinimo ir naikinimo ,,fabriką“, bei sovietų Vorkutos gulage atsidūrusią jauną merginą Cilką Klein, jau trejus metus ištvėrusią Aušvico koncentracijos stovykloje, tragedija.

Romanai sudomins kiekvieną, kam patinka tikrais faktais pagrįsti romanai, sujaudins pagrindinio veikėjo Leilo (Liudvigo Eisenbergo, bijojusio sovietų persekiojimo, pasikeitusio pavardę į Sokolovo) ir Gitos meilės istorija; Vorkutos gulage žvėriškas sąlygas ištvėrusios Cilkos stiprus troškimas išgyventi, ištverti paskirtus „bausmės“ metus, iš skausmo sudiržusioje Cilkos širdyje pabudusią meilę gulage sutiktam Aleksandrui.

Romanuose atskleisti tikrai gyvenusių žmonių likimai, minimi faktai neprasilenkia su tikrove, tačiau neatskleidžia viso baisumo, kurį patyrė žmonės, patekę į nacistinės Vokietijos koncentracijos stovyklas ir/ar sovietų gulagus.

Romanai aktualūs ir šiandien: nors gyvename XXI amžiuje, bet karą pradėjusi Rusiją prieš Ukrainą vėl naikina, kankina, žudo – metodai tie patys, tik veikėjai kiti…

 
Savanoris bibliotekoje