Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

PAMINĖJOME KNYGNEŠIO DIENĄ

Kovo 16-ąją Lietuvoje pagerbiami knygnešiai, lietuvių kalbos draudimo metais platinę lietuviškas knygas. Ši data pasirinkta neatsitiktinai – tai knygnešių karaliumi vadinamo Jurgio Bielinio gimimo diena.

Kovo 15 d. į biblioteką paminėti Knygnešio dienos sugužėjo Telšių ,,Atžalyno“ progimnazijos 5 a klasės moksleiviai, lydimi mokytojos Jadvygos Martinkėnienės ir bibliotekininkės Aušros Vaičiulienės.

Bibliotekininkės moksleiviams papasakojo apie knygnešystę, knygų draudimą, platinimą, kur jos buvo slepiamos ir kaip pasiekdavo mūsų kraštą spaudos draudimo metais. Akcentavo: dabar kažin ar galėtume džiaugtis savo nuostabia kalba be mūsų knygnešių, kurie, nepaisydami jokių sunkumų ir kliūčių spaudos draudimo metais, nešė knygeles į dažno lietuvio trobelę.

Vaikai sužinojo, kad Lietuvoje yra knygnešystės muziejai – Ustronės sodyboje ir Bistrampolio knygnešių koplyčioje (Panevėžio r.), o 1936 m. Kaune pastatytas Vytauto Didžiojo karo muziejaus  skulptoriaus Juozo Zikaro paminklas „Knygnešys“ bei knygnešių sienelė, skirta žymiausiems knygnešiams pagerbti.

Moksleiviams parodytas filmas „Lietuviškos spaudos draudimas ir tautinis atgimimas“.

Po filmo mokiniai dalyvavo trijų dalių viktorinoje. Susiskirstę į komandas, turėjo atlikti dar vieną praktinę užduotį apie knygnešius.

Smagu, kad Knygnešio dieną galėjome paminėti su šypsena veide – juk knygas galime skaityti laisvai ir nevaržomai!

 

 
Savanoris bibliotekoje