Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Vytauto Račicko kūrybos savitumas

Vaikų literatūros rašytojo Vytauto Račicko 70-etis – sausio 1 diena gražaus jubiliejaus minėjimas

IMG 20220103 163552„V. Račicko ištikimybė vaikų literatūrai, man atrodo, yra tam tikras gyvenimo būdas“, – sako literatūros tyrinėtojas Vincas Auryla.

„Rašyti apie V. Račicką  pirmiausia skatina jo kūrybos savitumas ir vertė, noras, kad skaitytojai žinotų apie jį kur kas daugiau, negu žino“, – taip savo monografijoje primena Jonas Linkevičius.

 

Turbūt kiekvienas tikrai ką nors gražaus pasakytume apie rašytojo Račicko kūrybą – ir jau atminty, ir jau tikrai perskaityta. Šiuo metu Miesto bibliotekoje veikia paroda, skirta rašytojo metų sukakčiai. Iš viso eksponuojamos 25 knygos. Esama ir pirmosios autoriaus knygos „Trejetas su minusu“: „Žiema ant stiklo pripiešė visokiausių grožybių. Štai viršutiniame lango kampe Vytukas mato tris rūtos šakeles. Kitame lango šone – sauja žvaigždžių pažerta. O žemiau – visa pieva nuostabiausių žiedų.“ Atsidairykime – o gal tikrai, gal dar tebežydi mūsų langai žiemos – sausio pasaka!

 „Pastaraisiais metais kūryba – mano darbas. Šiuo metu beveik kasdienis.“ „Turbūt kiekvienas vaikų rašytojas yra šiek tiek pedagogas. Manantis, kad knyga skaitytoją auklėja, keičia, gina.“ „Visuomet buvau, esu ir būsiu skriaudžiamo vaiko pusėje“, – sako rašytojas Vytautas Račickas.

Rašytojas – aukštaitis, jo atsiminimai iš Anykščių, Utenos, iš Leliūnų, iš Gečionių – ir kitų vietų ir, be jokios abejonės, visa kas sukritę į knygas, gyvi. Toji realybė, tie nuotykiai, prisiminimai – tokiame talpiame knygų pasaulyje. O knygų – visa galybė! Kęstutis Urba sako, kad rašytojas Račickas, už gebėjimą kalbėti rimtai ir sudėtingai, už nevaikišką lyrizmą, valiūkiškas kūrybos intonacijas, „provokuoja taikyti autoriui šiuolaikinio lietuviškojo Marko Tveno pravardę.“

Turtingas Vytauto Račicko kūrybos kraitis – ir juo rašytojas dalijasi pats atvykdamas, pats bendraudamas. Juk esame tikrai su rašytoju susitikę Telšių bibliotekose, esame girdėję kalbantį patį rašytoją. Apskritai, kas svarbiausia jo kūriniams – itin taikliai yra pastebėta kritikų: proza tikslingai ir išmoningai atskleidžia vaikų pasaulį, dinamiškas pasakojimas, reikalingi nutikimai ir atsakingas autoriaus požiūris į kiekvieną veikėją, gyvi prisiminimai ir savo krašto aplinkos istorijos, esminės problemos, gyvenimo supratimas ir silpnesnio gynimas. Smagu minėti, kad Rašytojas yra dažnas svečias Telšiuose – džiugina bendravimo akimirkos. Beje, jis baigė Vilniaus universitetą, kuriame mokėsi kartu su rašytoju Danieliumi Mušinsku, gimusiu Telšiuose. Ir be jokios abejonės tikrai mes esame bendravę su abiem rašytojais!

„V. Račickui to atstumo tarp mažo ir didelio lyg ir nebūta. Jam nereikia spraustis į savo herojaus kailį“, – sako A. Zurba. Tokia tiesa žavi. Gero Jums skaitymo – kiekviena knyga laukia savo skaitytojo.

                                        Miesto bibliotekos informacija, 2022 m. sausio mėnuo

 

IMG 20220103 163552

 
Savanoris bibliotekoje