Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

PROZININKO VYTAUTO BUBNIO 90-MEČIUI:

„Kiekvienas jų buvo Žmogus. Ne Dievas, ne angelas – Žmogus su Dievu širdyje“

BubnysVytautas Bubnys – vienas iškiliausių prozos meistrų.  Apsakymai, apysakos, romanai – kraičių kraitė, kūrybos derlius – kiekvienam skaitančiam, kiekvieno pasirinkusio knygą. Taip būtų galima apibūdinti dosnų rašytojo Vytauto Bubnio palikimą – „Iš stalčiaus dugno“, „Kad vėjas neišpūstų“ – apmąstymų, dienoraščių, pasakojimų ir prisiminimų išgyvenimai. Tiesiog – „Rašytojo knygos – tiesai pažinti.“ Ir viskas – su gimtojo krašto, su žmogaus istorija, pokyčiais ir jaudinančiais naujo tvėrimo įvykiais. Tokia Miesto bibliotekoje veikianti paroda – „Dvasinių vertybių poreikis: „Teatsiveria tavo akys“, – anot rašytojo Vytauto Bubnio“.

Iš viso parodoje 18 knygų: atsiminimai, romanai, apysakos. Priminimai – ir susitikimas su Vytauto Bubnio veikėjais iš jo knygų, pavyzdžiui: 1.„Arberonas“ – mąstantis jaunuolis ir jo aplinka. 2.„Nesėtų rugių žydėjimas“, „Po vasaros dangum“, „Piemenėlių mišios“ – dramatiškų kaimo įvykių kasdienybė.3. „Teatsiveria tavo akys“ – „minčių ašmenys skrodžia ir mūsų gyvenimo sopulius“, – tokios mintys iš rašytojo dienoraščio.

Žinoma, itin reikalingas dėmesys, gebėjimas jausti – išgyventi kiekvieną nelengvą laikotarpį. O šito drąsai – citata iš vieno ar kito kūrinio – kas asmenybei svarbu: 1.„kas buvo sunkiausia – praeity, o dabar tik gyventi reikia, gyventi“.2.„sielvartas – tai nepasotinamas ilgėjimasis laisvės, tikrumo, visapusiškos harmonijos“.3.„neretai tiesos žodis kartus“.4. „žmogus ir gamtos darna – pasaulio vieningumo pagrindas“.5. „jungia mus visus kaip pasaulis senas dieviškasis pradas:  mylėk savo artimą ir nedaryk blogo kitam, jei nenori, kad bloga būtų daroma tau. Tad svarbiausia – būti žmogumi“.

Stabtelkim – paminėkim rašytojo gyvenimo jubiliejų: perskaitykim dar sykį nors vieną Vytauto Bubnio knygą – atminčiai. Susitikime su rašytoju, su jo išmintimi, su tikruoju gyvenimu. Juk viskas iš mūsų žemės, iš lietuviško grumsto – nuo šaknų, su žaliuojančiu dvasios medžiu.

                        Miesto bibliotekos informacija, 2022 m. rugsėjo 8 d.

Bubnys

 
Savanoris bibliotekoje